Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

Käsityöläiskatu 4a
Turku, , 20100

040 772 1839

Puheklinikka  puheterapiaa asiantuntemuksella

Puheterapeuttinen kuntoutus

Mitä puheterapia on?

Tiedosto_000.jpg

Puheterapia on lääkinnällistä kuntoutusta, jota antaa puheen, kielen ja kommunikaation asiantuntija, laillistettu puheterapeutti. Aikuisneurologinen puheterapia kohdistuu sairauden tai vamman aiheuttamaan kommunikaatio-ja/tai nielemishäiriöön. 

Puheterapian tavoitteena on edistää yksilön valmiuksia sekä kykyjä vastavuoroiseen, palkitsevaan kommunikointiin. Terapia kohdentuukin lähes poikkeuksetta kommunikaatiotaitojen kokonaisvaltaiseen kuntoutumiseen ja kehittymiseen, ei pelkästään puheeseen. 

Puheterapia on tavoitteellista toimintaa. Tavoitteiden toteutumisessa usein myös asiakkaan läheisillä ja kommunikaatioympäristöillä on suuri rooli. Terapian tavoitteet laaditaankin aina yhdessä asiakkaan ja hänen läheistensä kanssa, ja terapiassa pyritään mahdollisimman kokonaisvaltaiseen ja asiakaslähtöiseen työskentelytapaan.

 

Miten puheterapiaan hakeudutaan?

Puheterapeutin tutkimukseen hakeudutaan lääkärin suosituksen perusteella. Puheterapia käynnistetään tyypillisesti tutkivan puheterapeutin suosituksesta, hoitavan neurologin lähetteellä ja julkisen terveydenhuollon maksusitoumuksella. Myös terveyskeskuslääkäri tai muu omalääkäri voi ohjata puheterapiaan. Puheterapiaan tullaan tavallisesti KELAn, kaupungin, kunnan tai mahdollisesti vakuutusyhtiön maksusitoumuksella tai palvelusetelillä. Kun puheterapia toteutuu julkisen terveydenhuollon maksusitoumuksella tai palvelusetelillä asiakkaan maksettavaksi tulee ainoastaan erikseen määräytyvä omavastuuosuus. Lisätietoa omavastuuosuuksista löydät täältä. Tarjoamme palveluita myös itsemaksaville asiakkaille.

Mikäli koet että tarvitset puheterapiaa, ota asia rohkeasti puheeksi lääkärin kanssa. Neuvomme tarvittaessa mielellämme puheterapiaan ohjautumisprosessissa. 

Yksilöpuheterapia

Yksilöterapia toteutuu kuntoutujan oman puheterapeutin vastaanotolla joko tiloissamme tai etäterapiana tietokoneen välityksellä. Terapian kesto (terapiakertojen määrä ja tapaamiskertojen pituus) ja toteutuksen aikataulu määräytyvät lähettävän tahon laatiman kuntoutussuunnitelman mukaisesti ja käynnit toteutetaan maksajatahon määrittämällä tavalla.

Puheterapiajakso aloitetaan kuntoutujan kokonaistilanteen ja arjen kommunikointitarpeiden ja -haasteiden kartoituksella. Yhteiset tavoitteet laaditaan kuntoutujan ja mahdollisesti hänen läheistensä kanssa vastaamaan näitä tarpeita. Käytetyt menetelmät ja välineet ovat ajanmukaisia ja ne valitaan aina yksilöllisesti. Terapiassa pyritään hyödyntämään kuntoutujan elämänkokemusta ja mielenkiinnon kohteita, jolloin sisältö muodostuu mielekkääksi ja motivoivaksi. Terapian aikana edistymistä arvioidaan ja tavoitteita muokataan yhteistyössä kuntoutujan kanssa.

Jakson päättyessä laaditaan kirjallinen lausunto jatkosuosituksineen. Lausunto toimitetaan kuntoutujalle, lähettävälle ja hoitavalle taholle sekä muille tahoille asiakkaan toiveiden mukaisesti.

Yksilöterapia voi kohdentua sekä kielellisiin häiriöihin (afasia, kielellis-kognitiiviset ongelmat), motorisiin häiriöihin (dysartria, epäselvä puhe), nielemistoimintoihin (dysfagia) tai äänenkäytön ongelmiin.

Nielemiskuntoutus

Nielemisprosessia ja nielemistoiminnon sujumista voidaan kuntouttaa ja tukea hyvin eri asteisissa nielemisvaikeuksissa. Terapeuttimme ovat kouluttautuneet arvioimaan ja kuntouttamaan aikuisneurologisiin sairauksiin ja vammoihin liittyviä nielemisprosessin ongelmia perinteisin logopedisin menetelmin sekä muun muassa DPNS-menetelmällä (deep pharyngeal neuromuscular stimulation).

Nielemiskuntoutukseen kuuluu aina olennaisena osana asiakkaan ja hänen lähiympäristönsä ohjaus ja neuvonta. Terapian aikana arvoidaan ja valitaan turvallisimmat toimintatavat ruokailutilanteissa. Puheterapeutti antaa ohjausta muun muassa ruuan koostumukseen ja ruokailutilanteisiin liittyvissä asioissa kuten asentojen huomioinnissa ja apuvälineiden valinnassa.

Tarpeen mukaan toteutamme myös intensiivisiä DPNS-jaksoja esimerkiksi laitoshoidossa oleville asiakkaille. Nielemistoimintojen arvioon ja kuntoutukseen hakeudutaan lääkärin lähetteellä ja terapiaan pätevät samat käytännöt kuin yksilöterapiaan.

Ryhmämuotoinen kuntoutus

Ryhmämuotoinen puheterapia on tavoitelähtöistä kuntoutusta, joka toteutetaan 3-6 hengen pienryhmässä. Ryhmämuotoisessa puheterapiassa harjoitetaan keskustelutaitoja ja uusien toimintamallien hyödyntämistä vaihtuvissa sosiaalisissa tilanteissa. Ryhmämuotoinen terapia voi toteutua yksilöterapiajakson päätyttyä tai sitä täydentäen. Lisätietoja ryhmämuotoisesta puheterapiasta Puheklinikalla saat täältä.